Rejsningsproblemer er et af de mest almindelige seksuelle problemer hos mænd, og ses som et symptom eller en markør på noget, og ikke som en sygdom. Selv tænker jeg, at det må være en intelligent penis som vil fortælle dig noget – og hvad er det?
I denne artikel ser vi nærmere på biologiske årsager – vi kan også vælge at kalde dem kropslige. Det er nærliggende at starte her, for vi ved, at ca 80% af tilfældene hænger sammen med en eller flere biologiske årsager, hvor den hyppigste årsag er åreforkalkning.
Rejsningsproblemer ses også som en markør for hjerte-kar-sygdom, diabetes og kroppens samlede omsætning af næringsstoffer og hormoner. Adskillige studier har påvist en tæt sammenhæng mellem forsnævrede kranspulsårer, nedsat hjertepumpefunktion og rejsningsbesvær. Hos ca. halvdelen af de mænd med vedvarende rejsningsbesvær udvikler der sig i løbet af fem år alvorlige kredsløbsproblemer, og man bør derfor kontakte lægen for at forebygge, behandle eller udelukke eventuelt anden sygdom.
Rejsningsproblemer der er biologisk betingede opstår ofte gradvist, hvor hårdheden af penis vil opleves svingende i starten, og hvor den nedsatte rejsningsevne vil være til stede i alle situationer, som sammen med en partner, under onani og morgenerektioner.
Søren henvender sig til mig, fordi han ikke kan gennemskue, hvorfor han i perioder oplever rejsningsproblemer. Han fortæller i samtalen, at han arbejder mange timer om ugen og kun sover 5 timer om natten. Han tænder på sin kæreste, men oplever svingende sexlyst, hans krop føles tung og træt, og han har svært ved at opnå og opretholde en rejsning.
I min samtale med Søren, nævner jeg, at hvis hjernen har travlt med at koncentrere sig om den stress, som er i kroppen, lukker den ned for andre dele af hjernen, hvilket kan gå ud over hjernens evne til at sende signal til penis. Stress nedsætter også testosteronniveauet og dermed også sexlysten og den seksuelle funktion, og han skal derfor fokusere på at restituere og få mere søvn, så kroppen har mulighed for at få styr på stresshormonerne og producere flere kønshormoner, så der igen kan opleves en større sexlyst, og et større overskud til seksuelt samvær med hans kæreste. Jeg italesætter også, at den svingende sexlyst også kan sættes sammen med hans pressede hverdag, hvor stress er hårdt for sexlysten og derved rejsningsevnen.
Jeg introducerer Søren for et program med bækkenbundsøvelser til mænd, da musklerne i bækkenbunden er afgørende for en rejsning, i det de øger blodgennemstrømningen i penis, og styrker rejsningen når der klemmes til, så blodet ikke løber tilbage til kroppen igen, hvilket kan give en hårdere og stærkere rejsning.
Her er tale om biologiske/kropslige årsager, men det er blot få eksempler ud af mange andre mulige årsager, lad os se nærmere på flere af dem.
Forskellige typer medicin kan også være medvirkende til rejsningsbesvær, f.eks. blodtryksdæmpende medicin som betablokkere, nogle typer vanddrivende medicin, hjertemedicin og antidepressiv medicin. Listen er lang, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på tidsmæssige sammenhænge, hvad angår problemets opståen.
Forhøjet kolesterol medfører en øget tilstedeværelse af fedt i blodårerne, hvilket gør det sværere for blodet at komme ordentlig rundt, som kan gå ud over blodtilstrømningen til penis. Forhøjet blodtryk påvirker også blodtilførslen til penis, og kommer blandt andet af faktorer som overvægt, rygning og meget saltholdig mad. Diabetes, åreforkalkning, kroniske smertetilstande, alkohol eller anden misbrug kan også medvirke til impotens.
Der kan være medfødt krumning af penis, som også kan opstå senere i livet, udløst af både små og store skader. Impotens ses også i forbindelse med forskellige sygdomme, blandt andet sklerose og parkinson, som er to af de mest almindelige sygdomme i nervesystemet. Forstørret prostata, som giver hyppig vandladning og søvnmangel, nyresygdom og dialysebehandling medfører rejsningsbesvær hos op til 90% af mandlige patienter. Strålebehandling mod området kan give nerveskader, og det samme gør sig gældende efter bækkenkirurgi, f.eks. i forbindelse med større kræftoperationer. Det er vigtigt at vide, at efter sådan en operation, kan det tage lang tid før rejsningsevnen vender tilbage til maksimalt muligt, ofte op til 24 måneder, men andre gange også helt op til 48 måneder efter operationen. Det er også vigtigt at bemærke, at operationen i sig selv er en traumatisk oplevelse, som kan tage tid at komme sig over, både fysisk og psykisk.
Artiklen her viser måske meget godt, at der findes mange forskellige faktorer, som kan påvirke rejsningsevnen, og her er vi kun dykket ned i de biologiske årsager. Jeg vil dog gerne slutte artiklen af med at understrege, at der i de fleste tilfælde også er noget at gøre, og at du altid er velkommen til at henvende dig til mig, hvis du eller din partner oplever rejsningsproblemer.
Grundet voksenindhold skal du være minimum 18 år for at besøge hjemmesiden.