Seksuel præstationsangst

Det er almindeligt med nervøsitet i forbindelse med nye og betydningsfulde oplevelser. Der er noget på spil. Denne nervøsitet er oftest forbigående i takt med at man bliver tryg i relationen og i sin egen præstation, men det kan være udfordrende at skabe et fælles rum der er trygt, hvis der tidligere har været – og stadigvæk er – symptomer på præstationsangst.

Seksuel præstationsangst kan ramme os alle, både mænd og kvinder. Vi taler dog ikke så ofte om kvindens præstationsangst, da den nødvendigvis ikke forhindrer gennemførelsen af et samleje, men som kan vise sig i spændinger i muskulaturen i og omkring skeden, tørhed eller forsinket fugtighed og en mangelfuld eller udebleven orgasme.

For mandens vedkommende er det dog ofte målbart i hans rejsning, hvor hans evne til at gennemføre samleje med penetration bliver truet, og hvor præstationsangsten også kan begrænse evnen til udløsning og orgasme.

Seksuel præstationsangst handler om forventninger, og frygten for ikke at kunne præstere som forventet. Det er ikke unormalt, at man gerne vil præstere under samleje, da det er naturligt at ønske det godt for sin partner, og at det betyder noget, hvilken oplevelse det bliver for jer. Men de mange tanker kan også påvirke evnen til at være til stede i kroppen og sanserne, og dermed også egen nydelse.

Men hvad gør man, når præstationsangsten fylder så meget, at sex bliver problematisk?
Og er det noget man kan søge hjælp til?

Ja, det vil være en god idé at søge hjælp til seksuel præstationsangst, da den vil kunne medføre en seksuel dysfunktion. Derudover kan seksuel præstationsangst medføre eller vedligeholde lav seksuel selvtillid, et negativt præget selvbillede, et negativt kropsbillede, usikkerhed og dårligt selvværd. Med stor sandsynlighed, vil det give følelsen af ikke at kunne stole på sin egen krop og dens reaktioner, som vil føles altoverskyggende i det seksuelle møde, som for mange er et afklædt, stærkt og sårbart sted at være i.

Der bør derfor overvejes kvalificeret hjælp, hvilket blandt andet kan være via en sexolog. At sætte ord på sin angst gør det ofte mindre farligt, og bare det at blive hørt og mødt hjælper ofte. Derudover vil det være en god idé at have par-sessions, da det betyder meget hvordan partneren responderer.

Sammen kan der fjernes så mange forventninger som muligt, så I kan erstatte “det forventede” og tilgå sex med mere nysgerrighed og afveksling, og uden pres for en bestemt “dagsorden” hvor sex har en bestemt form.

Bekræft din alder

Grundet voksenindhold skal du være minimum 18 år for at besøge hjemmesiden.